Din varukorg är tom!

Boston Bruins: Kom ihåg Willie O'Ree's Impact 60 år på

18/01/2018 0
Det har gått 60 år sedan Willie O'Ree gick in på Montreal Forum-isen och bar ett spökat B på bröstet. Medan en NHL-debut är en tillräckligt stor erfarenhet, representerade O'Ree så mycket mer än bara sig själv.
 
Den natten den 18 januari 1958 blev Willie O'Ree NHLs första svarta spelare, för Boston Bruins. Det skulle komma bara ett decennium efter att Jackie Robinson rivit Baseballs färggränser.
 
Bruins skulle vinna 3-0 mot Montreal Canadiens, och även om O'Ree inte gjorde poäng på isen var hans inverkan monumental av den. Även om det inte skulle vara fullt uppskattat förrän senare.
 
Det finns en viss kontrast till Robinson och O'Ree. Medan Jackie Robinson gjorde tidningsrubriker med sin triumf, läste man bara "Bruins shutout Habs". Det var inte förrän senare som jämförelserna gjordes och O'Ree heter "Jackie Robinson of Hockey".
 
Willie O'Ree hade inte bara rasförtryck i hans väg, han var effektivt blind i sitt högra öga. Fredericton, New Brunswick native spelade för Kitchener av OHL. Under ett spel i 1955-56 säsongen, O'Ree som parkerade framför nätet tog en avböjt slapshot från lagkamrat Kent Douglas i ansiktet. Det bröt sin näsa, som visade sig vara den minsta av de två onda han led i det spelet. När O'Ree vaknade från operationen märkte han att han inte kunde se ut ur sitt högra öga.
 
Läkare bröt nyheten till Willie att hans hockey karriär var riktigt över. O'Ree inte en att avskräckas, kände att han fortfarande kunde göra det till toppen, det var hans hemlighet att behålla.
 
O'Ree blev en professionell med Quebec essen i Quebec Hockey League, scoring 22 mål och 12 assists i 68 matcher. Detta ledde O'Ree till NHLs utlovade land, deltog i träningsläger med Bruins före 1957-58-säsongen. Trots att han inte skulle göra laget ursprungligen skulle han vara tillbaka. Han skulle bara behöva vänta till 18 januari för att göra svart och guld.
 
Nordamerikan Hockey har några skelett i garderoben och måste hålla händerna uppe varje gång och en stund. Det faktum att det tog tio år efter på från Jackie Robinson för en svart spelare att spetsa upp dem i NHL talar volymer. Det kan vara ibland uteslutande för dem som vill bryta sig in i ligan, vare sig det är etnicitet eller nationalitet.